Çocuk gelişiminde sporun önemi

'.$row[0]['img_alt'].'

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur… İşleyen demir pas tutmaz… Sağlık varlıktan yeğdir… Sporsuz bir millet gerilemeye mahkumdur… Spor, ahlaktır… Spor ve eğitimli bir devlet yorulmaz…

Spor ve onun tartışmasız en önemli getirisi olan sağlıkla ilgili söylenmiş çokça söz vardır. Hemen hepsi de bedenin kontrollü ve sürekli bir şekilde hareket halinde olmasının önce bedene sonra zihne ve tüm bunların getirisi olarak toplumun iyilik haline atıfta bulunur.

Sporun ve egzersiz programlarının bir getirisi olarak koordinasyon yeteneğiniz artacak, kondisyonel açıdan iyi duruma gelecek, zindeliğiniz artacak, günlük hayat aktivitelerinizin kalitesi artacak ve tüm bunlar sizi sağlıklı ve yaşam kalitesi yüksek bir kişi yapacaktır. Burada egzersiz ve spor kavramlarının birbirinden farkını ayırt etmek önemlidir. Egzersiz, belli bir program dâhilinde fiziksel kapasitenizi zorlamadan beden ve ruh sağlığını geliştirmek amacıyla yapılan hareketler bütünüdür. Spor ise, insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmenin yanı sıra belli kurallara göre, rekabet ölçüleri içinde mücadele etme, heyecan duyma, yarışma ve kazanma amacını içerir.

Bugün bütün dünya ülkelerinde spor ve egzersiz, toplumsal bir denge unsuru olarak insanların kaynaşması ve sağlıklı nesillerin oluşmasında en büyük faktörlerdendir. Ayrıca spor ve egzersiz, beden – ruh uyumunu da sağlamaktadır.

Çocuklarımızın sağlıklı büyüme ve gelişmesinde spor çok önemli bir katkı sağlar. Sadece fiziksel anlamda değil, aynı zamanda ruhsal, bilişsel, sosyal ve kişisel gelişiminde de spor, önemli bir rol oynar. Çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen fiziksel aktivite azlığı, çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat eksikliği gibi hastalıklara önemli oranda zemin hazırlamaktadır. Uzun süre tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren, spordan uzak duran ve açık alanlar yerine alışveriş merkezlerinde dolaşmayı tercih eden çocuklar, ileriki dönemin önemli kronik hastalıkları için aday haline gelirler.

Çocuklar için spor yapmanın önemi ve faydaları

  • Disiplinli bir yaşam sağlar

  • Sağlıklı bir beden ile çocukları hastalıklardan uzak tutar

  • Ruhsal ve fiziksel dengeyi destekler

  • Çocuğun okul başarısını yükseltir

  • Ergenlikte stres yönetimi sağlar

  • Enfeksiyon sıklığını azaltır

Ebeveynler ve eğitimciler spor konusunda nasıl bir yol izlemeli?

Çocuklara erken yaşta spor alışkanlığını kazandırmak adına onlara sporun faydalarını anlatmalı ve okul ortamındaki spor aktivitelerine yönlendirmeli. Özellikle anaokullarındaki çocuklar yağmur, çamur, kar, soğuk, rüzgar demeden mutlaka gün içerisinde bahçede vakit geçirebilmelidir.

Sportif faaliyetlerden keyif almalarını sağlamak ve özendirmek açısından zaman zaman tüm aile birlikte ortak bir spor etkinliği planlayabilirler. Böylece çocuklarımızla aramızdaki bağlar kuvvetlenir, birlikte sosyalleşiriz ve anne baba iletişiminin de ötesinde “biz” olma ve “takım olma” hissiyatını beslemiş oluruz.

Hangi spor hangi yaş grubunda yapılmalı?

2-3 yaş çocuklarının açık havada bol vakit geçirmeleri sağlanmalı. Koşma, zıplama, yakalama veya trambolinde zıplama, kaydıraktan kayma, salıncakta sallanma, basit engellerden geçerek bir hedefe varma gibi etkinliklerle motor ve sosyal becerileri desteklenebilir.

4 yaş çocukları, eğer imkan var ise jimnastik, dans veya yüzme gibi spor faaliyetlerine yönlendirilebilir.

5-7 yaş arasındaki çocuklar bu dönemde fiziksel dengenin gelişimi ve dikkat süresinin uzaması ile hareketli nesneleri daha iyi izleyebilirler. İp atlama, seksek, jimnastik, bisiklete binme gibi sporlar uygundur. Daha ileriki yaş çocuklarda ise karmaşık aktiviteleri yapabilme becerilerinde artış olur. Kurallara uyma ve takımla hareket edebilme yetileri başladığından, tenis, yüzme, basketbol, futbol, voleybol, yelken, binicilik, okçuluk gibi sporlar uygun olur.

YAPA Çekmeköy Anaokulu Rehberlik Birimi


Blog

Navigasyon

Sosyal Medya