2-6 yaş arası çocukların beslenmesi

'.$row[0]['img_alt'].'

Okul öncesi dönem, çocuğun besinlere karşı pozitif davranışlar edinmesi için önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme; ileri yaşlarda şişmanlık, kalpdamar hastalıkları, kanser ve diğer kronik hastalık risklerini azaltmada ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarında yardımcı olacaktır.

Besin alımında çocuklar arasında büyük farklılıklar görülebilir. Çocuklarda büyüme hızındaki farklılıklar besin alımına da yansımaktadır. Erken çocuklukta başlayan bazı besinleri sevmeme, besin seçme ve yemek istememe, yetişkinliğe kadar sürebilir. Besin seçme davranışını etkileyen faktörlerin başında aile çevresi, basın-yayın, reklamlar, arkadaş etkisi ve hastalıklar gelmektedir.

Çocuklarda bedensel büyüme düzgün olmadığında besin alımında da düzen bozulmaktadır. Okul öncesi çocuğun kemiklerinin, dişlerinin, beyin ve sinir sisteminin, dolaşım ve diğer organlarının büyüyüp gelişmesi için hacim yönünden az, besin değerinden yüksek besinlere gereksinim leri vardır.

Çocukların yiyebilecekleri miktarlar sınırlıdır. Bu nedenle az miktardaki besinlerden daha çok besin öğesi almaları amaçlanır. Okul öncesi çocuğunun her şeyden önce enerjiye ihtiyacı vardır. 2-3 yaş arası günlük 1300 kalori, 4-6 yaş çocukları içinse 1800 kalorilik enerji alımı önerilmektedir. 2-3 yaş arası çocuklar, kilogram başına 1,2 gram, günlük ise 16 gram, 4-6 arası yaş çocuklar için kilogram başına 1,1, günlük ise 24 gram protein alımı önerilmektedir. Günlük enerjinin % 12-15’i proteinlerden sağlanmaktadır.

Okul öncesi çocuklarda kanın miktarı hızlı artmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin yapımı için demir içeren besinler verilmelidir. Günlük demir ihtiyacı 2-6 yaşta 10 miligramdır. Çocuklarda kansızlığı önlemek için demirden zengin; et, yumurta, kuru baklagiller, yeşil sebzeler, pekmez, bulgur gibi besinler verilmelidir. Bitkisel besinlerdeki demirin yararlılığı C vitamini ile birlikte arttığından kuru baklagiller, yumurta ve tahıllı besinlerle birlikte taze ve çiğ yenen sebze (salata) veya meyve verilmelidir. Çay besinlerdeki demirin vücutta kullanımını azalttığı için çocuklara verilmemelidir.

Her besin eşit miktarda besin öğesi içermez, bazı besinler protein, bazıları vitamin ve mineralden, bazıları ise enerji bakımından zengindir.

- Herşeyi çocuğa yedirme imkanımız olmadığı için gereği de yoktur.

- Aynı grup içindeki besinler birbirinin yerini tutar.

- Çocuğunuzun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için iyotlu tuz kullanılmalıdır.

- Çocuklar 3 esas, 2-1 ara öğünde besinlerini almalıdır.

- Çocuklarınızı başka çocuklar ile kıyaslamayınız.

YAPA Çekmeköy Anaokulu Rehberlik Birimi


Blog

Navigasyon

Sosyal Medya