Eğlendirirken geliştiren bir tatil

'.$row[0]['img_alt'].'

Yarıyıl tatili, bir dönem boyunca sorumluluklarını yerine getiren, yeni bilgi ve beceriler edinen ve birçok farklı gelişim alanına yönelik performans sergileyen öğrenciler için dinlenmek ve eğlenceli vakit geçirmek anlamına gelmektedir. İyi bir tatil öncelikle “planlı bir tatil” olmalı ve çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişim alanlarına yönelik gerçekleştirilmelidir. Ancak bu durum tüm tatil sürecinin tamamını aktivitelerle doldurmak anlamına da gelmemeli, çocuklara kendi başlarına geçirebilecekleri boş zaman saatleri de yaratılmalıdır.  

Özellikle yarıyıl tatilinde mevsimin de kış olması nedeniyle evde vakit geçiren çocukların TV, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle geçirdiği süre artmaktadır. Çocuğun bilinçli bir teknoloji kullanıcısı olması ve akademik başarısının olumsuz etkilenmemesi için tatilde televizyon ya da bilgisayarın başında ne kadar süre kalacağı konusunda bir zaman anlaşması yapılmalıdır. Ayrıca süre kadar önemli diğer bir etken de çocuğun vaktini ne ile uğraşarak geçirdiğidir. Bu konuda anne-babanın takipçi olmasında fayda var. Uzun süreli bilgisayar kullanmak ya da televizyon izlemek, fiziksel gelişimi olumsuz yönde etkileyebilmekte, göz bozukluklarına ya da obezite gibi sağlık sorunlarına ortam hazırlayabilmektedir.

Ayrıca şiddet içeren bilgisayar tabanlı oyunlar, izlenen çizgi filmler çocukları olumsuz etkilemekte bu etkiler çocukların davranışlarına hareketlilik ve hırçınlık olarak da bire bir yansımaktadır.

Bütün olarak gelişime odaklı ve eğlendirici tatilleri planlarken öncelikle yarıyıl tatili boyunca yakın çevremizde gerçekleştirilecek olan etkinlikler araştırılmalı ve planlamaya alınacak etkinliklere çocuklarla birlikte karar verilmelidir.

Peki, eğlendirirken geliştiren tatil hangi alanları kapsamaktadır?

1. Tiyatro, sinema, gösteri vb: Okul programı nedeniyle dönem içerisinde fazlaca vakit ayırılamayan çeşitli sanatsal etkinliklere katılımı gerçekleştirmek

2. Spor: Yaş gelişim özelliklerine uygun sportif faaliyetler yaparak fiziksel gelişimi desteklemek

3. Müzik ve resim: Yetenek ve ilgi alanları doğrultusunda resim ve müziğe zaman ayırmak, konser ve sergilere katılmak

4. Yakın çevremizi tanıyalım etkinlikleri: Yaşadığımız bölgede ki müzelere, tarihi ve turistik yerlere yapılacak geziler yaşayarak öğrenme fırsatı olarak değerlendirilmelidir

5. Akraba ziyaretleri: Okul çalışma programları nedeniyle ertelenmek zorunda kalınan akraba ziyaretleri aile içi bağları güçlendirmek için çok önemlidir

6. Ev oyunları: Evde gerek bireysel gerekse aile bireylerinin katılımıyla oynanabilecek oyunlar almak, eğlenceli geçen bir yarıyılın hatırası olabilir

7. Sorumluluk bilinci: Akademik başarı ve kişilik özellikleri üzerine yapılan araştırmalar, başarılı çocukların en önemli ayırt edici özelliğinin sorumluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle tatil süresinde çocukların yaş gelişim özelliklerine uygun sorumluluklar verilmesi de önemlidir.

Bunlara dikkat edelim…

Özellikle küçük yaştaki çocuklarla okula döndükleri ilk gün, vedalaşmayı uzun tutmamak gerekir. Ebeveyn için de çocuğundan ayrılmak zor olabilir; ancak bu tavır, çocuğun okula dönüşünü ve uyumunu zorlaştırabilmektedir.   Tatilde sık sık okulda yapılan eğlenceli etkinlikleri hatırlatarak, sevdiği arkadaşlarından, öğretmeninden bahsederek okula tekrar dönüş isteğini arttırın.

Okulun başlaması ile birlikte sadece çocuğun değil, anne-babanın da hayat düzeninde bazı noktaları okul sürecine uygun bir şekilde planlaması gerekmektedir.

Çocuk, anne-babasının kendisinden beklentileri olduğunu bilmeli ve sorumluluklarının farkında olmalıdır. Ancak beklentilerin çocuğun yapısı ve kapasitesi ile uyumlu olmasına dikkat etmek gerekir. Kendisinden hiçbir şey beklenmeyen sadece mutlu olması istenen çocuklara farkında olmadan “hiçbir şey başaramadıkları” hissinin verildiğini unutulmamalıdır!


Blog

Navigasyon

Sosyal Medya